hdeveci yazdı:
...İŞİN DOĞASI GEREĞİ STANDART OLARAK BELİRLENEN SÜRELERDE SAPMALAR OLABİLİYOR...
Hakan, bu zaten kaçınılmaz bir olaydır. Zaten bizim de '
2AÜ - Ürün Ağacı' ekranındaki "operasyon süresi" bir ön tanımdır.
hdeveci yazdı:
BİZİM OPERASYON GERÇEKLEMESİ ADIMINDAN İŞLEM YAPTIĞIMIZDA DEĞİŞEN HAZIRLIK SÜRESİNİ DE YAZMAMIZ GEREKİYOR.
Kullanıcı '
2OG-Operasyon İzleme Gerçekleme' adımındaki gerçekleme ekranında işin "başlama tarih saatini ve bitiş tarih saatini" elle verir ve buraya da fiili zaman işlenir. Bu adımda "hazırlık + olası işlem süresi" gibi bir kavram yoktur. Bu adımın özelliği bu işin yapımı için ne kadar zaman harcandığını gösteren tek bir veri alınır.
Operasyon gerçekleme raporlarında da bu fiili zaman raporlanır.
hdeveci yazdı:
...OPERASYON HAZIRLIK SÜRESİ OPERASYON GERÇEKLEMESİ YAPARKEN DEĞİŞTİĞİNDE YANİ ÖNGÖRÜLEN SÜREDEN FARKLI BİR SÜRE GİRİLDİĞİNDE KAPASİTE ÇİZELGELEMESİNDE DE DEĞİŞEN SÜREYE GÖRE YENİ DÜZENLEMENİN DE OLMASI GEREKECEK...
Hakan ben müşterinin farklı bir şey iletmeye çalıştığını düşünüyorum.
Emir başlayınca artık Kapasite planına girecek duruma gelir ve beraberinde operasyon emirleri hazırlanarak başlatılır.
Ve bu anda ürün ağacındaki olası ön hazırlık ve gerçekleşme süreleri "operasyon emirlerine yazılarak" kesinleştirilir. Bu rakamlar artık kapasite planı için ön verilerdir.
Diğer bahsettiğin Operasyon gerçekleme adımı ise "operasyonun ne kadarlık kısmının (miktar veya zamansal) bittiğini belirten" bir adımdır. Daha önce bahsedildiği gibi bu adımda sürenin ne kadarlık kısmının ön hazırlık (setup süresi) olduğu alınmaz.
Operasyon gerçeklemeleri sonrası Kapasite planı tekrar çalıştırılırsa sadece miktarsal gerçeklemeyi gözönüne alıyoruz.
Bahsettiğin gibi bir çözüm için
. Operasyon gerçeklemelerinde "setup", "asıl üretim gerçekleme" ve "sonraki aşamaya geçiş" için ayrı ayrı sürelerin verilmesi gerekir ki toplamda bu sürelerin ilk verilerden ne kadar sapma yapıldığı görülebilsin.
. Buna göre kapasite planı diğer işleri otomatik olarak yeniden revize etsin.
Hakan bunu istemek güzel bir olay ve belki yapılması da biraz popüler bir durum yaratır ama ben gerçekçi bir insanım. Müşteri gerçekten bu tarz bir sürekli bilgiyi verebilecek durumda mı?
Bu tarz detaylara kadar girebilecek ERP paketinin ücreti bellidir. Müşteri bu detaylara inmek için gerekli parasal kaynağı da yaratabiliyorsa iyi bir proje haline getirerek yaparız.